Cena Hieronyma Lorma: Příspěvek 2012-proza-13

Cena Hieronyma Lorma: Příspěvek 2012-proza-13

Cena Hieronyna Lorma (logo)

Příspěvek

Ročník: 2012
Kategorie: Próza
Číslo: 13

Autor

Jméno: Martina Berková
Typ a stupeň postižení: slepota, hluchota

Já a můj milovanej bílej modrookej ušáček sviňáček

To jsme šly takhle jednou s mojí asistentkou Terezou z města z nákupu. Bylo 4. listopadu 2011. Venku byl pěkný samec, tak jsme se šly ohřát do Zverimexu, kde mají zvířátka teplo. Pán se mě v krámě zeptal, jestli si chci pochovat nějaké zvířátko. Já na to: „Jasně, moc ráda!“ Hele, on se začal smát a přinesl mi do ruky nádherného pinďu menšího než je dlaň. No to byla láska doslova NA PRVNÍ POHLED! I pán to řekl. Asistentka Tereza mě odtamtud nemohla dostat. Asi po půl hodině mého mazlení s ušáčkem bylo rozhodnuto.

Odnesla jsem si domů Honzíka s novou klecí a vším tím, co králíček potřebuje. Teda, řeknu Vám, to je snad náročnější, než mimčo. Ale musím se přiznat, že na jídlo jsem si ho pěkně rozmazlila. Žádný krmení za dvacku. S tím se tak můžu dát akorát vyfotit! Ale hezky krmení za sedm pětek a vitamíny za šede.

Nikdy bych nevěřila, že je králíček tak čistotný a dá se takhle ochočit. Dovolím si klidně poznámku: Kam se na něj hrabe některej mužskej, co se hygieny týká!

Takže, Honzula běhá normálně po bytě a vůbec ho do klece nezavírám. Jen si tam vždy hupsne na hajzlík a na seno.

Nedávno se mi stalo, že jsem šla večer hodit lachtana. Honzík na mě vždy čeká, leží natažený v rohu na letišti jako špagetka a čumáčkuje zatím na telku. No a když jsem přišla z koupelny, tak jsem si sedla vedle něj, že si – já, stará kukuřice – promažu své tělo krémem. No představte si, že Honzula mě kousnul do p…! Asi mu Pallmolive nevonělo. Absolutně mu nemůžu vyhubovat. Spíš naopak. Musím se začít smát, protože pak spolu ležíme na koberci a on se začne lísat. Položí si hlavičku k mému obličeji a začne mě hubičkovat a chce se mazlit. Proto mu občas říkám Sviňáčku, protože opravdu chlapa nezapře.

A proto tvrdím, že zvířátka jsou mnohem milejší, než dokážou někteří lidé! Myslím, že se mnou bude někdo z Vás určitě souhlasit.