Cena Hieronyma Lorma: Příspěvek 2014-proza-14

Zpět na seznam příspěvků

Cena Hieronyma Lorma: Příspěvek 2014-proza-14

Cena Hieronyna Lorma (logo)

Příspěvek

Ročník: 2014
Kategorie: Próza
Číslo: 14

Autor

Jméno: Zdeněk Sedláček
Typ a stupeň postižení: těžká slabozrakost, nedoslýchavost

Odříkaného chleba největší krajíc

Drobná černovláska na konci padesátých let minulého století po absolvování pedagogické fakulty dostala místo učitelky na jedné venkovské základní škole. Ubytování si našla jako podnájem v jednom domě u jedné starší paní ve vedlejší vsi. Mladá začínající učitelka se seznamovala s prostředím a postupně získávala zkušenosti ve svém povolání.
Jednoho dne do školy přišel mladý muž, který si potřeboval něco zařídit. Černovlasá učitelka si tohoto mladíka nijak nevšímala, zato jedna z kolegyň oba nenápadně pozorovala a po jeho odchodu utrousila, že by se měli seznámit blíže. Jindy vlídná učitelka však na slova kolegyně zareagovala rozčileně: „Co si to dovolujete? Vzít si takového blonďáka za muže? Fuj!“ Kolegyně zůstala zkoprněle stát jako opařená, učitelka však rychle odešla za svými povinnostmi a zařekla se, že se vdávat nebude.
O čtvrt roku později učitelka vyměnila podnájem za malý byteček na místní poště, který si mohla dle finančních možností alespoň skromně zařídit. Mezi zákazníky pošty se občas objevoval vytáhlý mladý muž, který si zde kupoval časopis Svět motorů, učitelka kolem něj jenom mlčky procházela a nevěnovala mu žádnou pozornost. Až nadešel den, kdy tento mladý muž postával před přepážkou, aby mohl odeslat dopis. Když psaníčko odeslal, všiml si učitelky, která tentokrát seděla na lavičce a četla si knížku. Slušně ji pozdravil a zeptal se, jestli by se s ním nešla projít. Učitelka svolila, šla se do bytečku převléct a pak s ním vyšla na první společnou procházku, trvající téměř tři hodiny. Z procházky se stala více než čtyřkilometrová pěší túra, během níž se oba sblížili natolik, že se nepříliš průbojný muž náramně rozpovídal o svém životě. Ukázalo se, že to byl mladší bratr mladíka, kterého učitelka před několika měsíci rezolutně odmítla. Začalo se tak naplňovat staré pořekadlo o odmítnutém chlebu, z něhož se ukrajuje největší krajíc, neboť i on měl rovněž blonďaté vlasy.
Od té doby se totiž oba mladí lidé scházeli stále častěji, až z toho byla láska na celý život, kterou nejvíce umocnila romantická dovolená v Beskydech.
Zhruba po roce od doby, kdy došlo k jejich prvnímu setkání u poštovní přepážky, si řekli své ano na jedné pražské radnici.

Zpět na seznam příspěvků